ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΚΟΜΑΝΩΛΗΣ

1909-1976

Ο Αλέκος Κακομανώλης γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 20 Αυγούστου 1909 και πέθανε την 1 Ιουλίου του 1976.

Πατέρας του ήταν ο Ζαχαρίας Κακομανώλης, καπετάνιος από την Κάσο και μητέρα του η Καλομοίρα Κακομανώλη από τη Δρούσα της Πάφου, που σε ηλικία 7 χρονών περίπου εγκατέλειψε την Πάφο.

Ο ναυτικός πατέρας αναγκάσθηκε να μεταφέρει την οικογένεια που είχε γίνει τριμελής στην Αλεξάνδρεια, όταν έπαψε το καράβι να περνά από την Κύπρο. Ο Αλέκος, καθώς και ο αδελφός του Γιάννης, πήραν μαθήματα μουσικής και ήταν μέλη στη Φιλαρμονική της Αλεξάνδρειας.

Ο Αλέκος στην ηλικία των είκοσι ήρθε στην Κύπρο, όπου έμεινε έκτοτε.
Είχε τελειώσει το σχολείο στην Αλεξάνδρεια και μιλούσε πέντε γλώσσες.

Στην Κύπρο δούλεψε σε ορχήστρες, όπου γνώρισε και τη σύζυγό του Vergine Yenovkian. Μαζί θα παίξουν στα καλύτερα ξενοδοχεία και κέντρα της Κύπρου, όπως το «Forest Park», το «Maxim» και την «Όαση». Επίσης θα μεταβούν στη Βαγδάτη και στο Λονδίνο.

Συνόδευσε μεγάλους καλλιτέχνες, όπως την Κάκια Μένδρη, τη Σοφία Βέμπο, τη Γεωργία Βασιλειάδου και άλλους.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της πρώτης Ορχήστρας του Ρ.Ι.Κ. της Ορχήστρας MOZART και πολλών άλλων ορχηστρών που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς στην Κύπρο.

Ο Αλέκος υπήρξε και μέλος κανταδόρων, όπου την εποχή εκείνη έκαναν καντάδες στους δρόμους, καθώς και μέλος της τότε φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού.

Το βασικό του όργανο ήταν το κλαρίνο, όμως έπαιζε θαυμάσια σαξόφωνο, ακορντεόν και πιάνο. Έγραψε μουσικές κατά παραγγελία για τους καλλιτέχνες που συνόδευε.

Το ψευδώνυμό του ήταν «Petite flair» γιατί εκτελούσε αυτό το κομμάτι, όπως και όλα τα κομμάτια με πολύ συναίσθημα.

«Όταν ο Αλέκος Κακομανώλης, ντυμένος με το κοστούμι και το παπιγιόν του, έβγαινε στη σκηνή, ο κόσμος και ιδιαίτερα οι γυναίκες ξετρελλαίνονταν. Αυτοί ήταν μουσικοί….!» Λούλλα Σιούσμιθ.

Άφησε ένα μεγάλο αρχείο από μουσικές όλων των κατηγοριών στη θυγατέρα του Βιολέτα Κακομανώλη.

Ο Αλέκος Κακομανώλης παντρεύτηκε τη Vergine Yenovkian και μαζί απέκτησαν τρεις θυγατέρες, τη Βιολέτα Κακομανώλη τη Janet Κακομανώλη- Χατζηνικολάου και τη Σόνια Κακομανώλη-Παπαδούρη.

Και οι τρεις διδάχθηκαν πιάνο από τη μητέρα τους Vergine Yenovkian-Κακομανώλη αλλά δεν ασχολήθηκαν επαγγελματικά.

Ο γιος της Janet Πάνος Χατζηνικολάου, που ζει στη Γερμανία έγινε σπουδαίος κιθαρίστας και έχει δικό του μουσικό συγκρότημα. Επίσης κατασκευάζει χειροποίητες κιθάρες από τις οποίες έχει μια μεγάλη συλλογή.

Η κόρη της Σόνιας έγινε σπουδαία βιολοντσελίστα και με αυτήν θα ασχοληθούμε σε άλλη σελίδα