Μαριλίζα Παπαδούρι

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΠΑΠΑΔΟΥΡΗ

1974

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1974.

Σε ηλικία 5 χρόνων αρχίζει να μελετά πιάνο με δασκάλα τη γιαγιά της πιανίστα Βιργινία Γενοβκιάν – Κακομανώλη. Συγχρόνως γίνεται μέλος της Παιδικής Χορωδίας του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού υπό τη διεύθυνση της θείας και νονάς της φιλολόγου και μουσικού Βιολέτας Κακομανώλη. Το 1986 – 1993 φοιτά στο Παπαδάκειο Δημοτικό Ωδείο Λεμεσού όπου διδάσκεται βιολοντσέλο και μουσική δωματίου με καθηγήτρια την ρωσίδα Όλγα Ντρουγκαλόβα (Master of Arts του Κονσερβατορίου Tchaikovsky της Μόσχας).

Αποφοιτά από το Ωδείο το 1993 (με εξετάσεις του Royal School of Music του Λονδίνου) και συμμετέχει στα κονσέρτα που οργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) στη Λευκωσία ανάμεσα στους σπουδαστές που έχουν πετύχει Διάκριση (Distinction) στις πρακτικές εξετάσεις οργάνων του ABRSM (Associated Board of the Royal School of Music).

Εν τω μεταξύ, το 1988 επιλέγεται (μέσα από διαδικασία κρατικών παγκυπρίων ακροάσεων) ως ιδρυτικό και μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Από το 1991-1997 συνεχίζει τα μαθήματα βιολοντσέλου στην Αθήνα με τους διακεκριμένους βιολοντσελίστες Granit Camberi και Claire Demeulenaire. Στη συνέχεια, στη Βουδαπέστη με τον Zsolt Pùskas (Violoncello Performance και Chamber Music) και την Franciska Ispan, στην Ακαδημία Franz Liszt (Ανώτερα Θεωρητικά, Σολφέζ, Ιστορία της Μουσικής κ.ά) Το 1995 αποφοιτά από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Α’ κορυφαίο Βιολοντσέλο με συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης στην Κύπρο είναι μέλος του μοναδικού τότε κουαρτέτου εγχόρδων “Collegium Cyprium” ενώ έχει συνεργαστεί πάρα πολλές φορές στην Κύπρο με τους συνθέτες Βάσο Αργυρίδη , Κώστα Κακογιάννη , Ευαγόρα Καραγιώργη, Νίκο Βήχα, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Φαίδρο Καβαλλάρη κ.ά σε συναυλίες τους στην Κύπρο και στο εξωτερικό καθώς και δισκογραφικά.

Από το 1997-2012 ζει στην Αθήνα όπου συνεργάζεται μόνιμα με τους συνθέτες Χρήστο Λεοντή, Μίκη Θεοδωράκη, Νότη Μαυρουδή, Ηλία Ανδριόπουλο, Στέφανο Κορκολή, Μίμη Πλέσσα, Νίκο Κυπουργό, Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκο Πλατύρραχο κ.α σε συναυλίες τους στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού καθώς και σε πολλές δισκογραφικές τους δουλειές.

Από το 1998-2012 υπήρξε μόνιμο μέλος της “Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης” αλλά και του “Κλασικού Συνόλου Μίκης Θεοδωράκης” υπό τη διεύθυνση του ίδιου μέχρι και τον θάνατο του το 2021.

Συμμετέχει σε αμέτρητες συναυλίες του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Κίνα, Ιταλία, Αίγυπτο, Τουρκία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Αυστρία κ.ά) ενώ το όνομά της εμφανίζεται σε ιστορικές ηχογραφήσεις έργων του Μίκη Θεοδωράκη όπως “Μια Θάλασσα Γεμάτη Μουσική” (2016), “Ως Αρχαίος Άνεμος” (2018) και πολλές άλλες ηχογραφήσεις. Από το 2001 μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με την Μαρία Φαραντούρη σε συναυλίες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει επίσης συνεργαστεί σε συναυλίες και δισκογραφικά με θρυλικά ονόματα της ελληνικής μουσικής όπως ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Κώστας Χατζής, ο Μιχάλης Βιολάρης και με αμέτρητους ακόμη ερμηνευτές που συνεργάστηκαν με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Από το 2012-16 εργάζεται στην Αυστραλία ως μουσικός Συμφωνικής Ορχήστρας (Fremantle Chamber Orchestra στο Perth και Darwin Symphony Orchestra ως Principal Cellist).

Επίσης ως καθηγήτρια βιολοντσέλου ιδιωτικά αλλά και στο μουσικό τμήμα του Κρατικού Πανεπιστημίου Charles Darwin University όπου διδάσκει επίσης και Μουσική Δωματίου και διηύθυνε περιστασιακά και τη Χορωδία και την Ορχήστρα Νέων.

Από το 2016 ζει και εργάζεται μεταξύ Λεμεσού και Αθήνας, παίζοντας σε συναυλίες και ηχογραφήσεις και διδάσκοντας βιολοντσέλο. Πολλοί μαθητές της (διαφόρων εθνικοτήτων) έχουν διακριθεί. To 2018 μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελίδη, ίδρυσαν το DUETT 16 [κιθάρα και βιολοντσέλο] με το οποίο καθεχρονικά δίνουν συναυλίες στην Αθήνα, την Κύπρο και αλλού. Ως επαγγελματίας μουσικός μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Παπαγγελίδη από το 2011 συμμετέχουν στην ορχήστρα του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού Κύπρου, της οποίας ο Δημήτρης είναι προεξάρχων και η Μαριλίζα ενορχηστρωτής. Το 2023 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Ρ.Ι.Κ στην τηλεοπτική εκπομπή “Μουσικές Ιστορίες”.

Είναι σύζυγος του διακεκριμένου Έλληνα κλασικού κιθαριστή Δημήτρη Παπαγγελίδη και μητέρα ενός κοριτσιού, της Ρωμύλιας Μιχαλούδη. (γενν.2009)