SIROUN V. YENOVKIAN

28/11/1914-18/09/2010

Ο Siroun Yenovkian γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Νοεμβρίου του 1914 και πέθανε στη Λεμεσό στις 18 Σεπτεμβρίου του 2010.

Ο Siroun Yenovkian ήταν γιος του γνωστού μουσικοσυνθέτη και βιολιστή Vahram Yenovkian, αδελφός της γνωστής πιανίστας Vergine Yenovkian- Κακομανώλη, και θείος του πιανίστα David Yenovkian και της μαέστρου Βιολέτας Κακομανώλη.

Η οικογένεια Υenovkian έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην διάδοση της μουσικής στην Κύπρο. Ο Vahram Υenovkian, πρώτος απόφοιτος στην Κύπρο του Κονσερβατορίου «Ecole Normale» του Παρισιού, αριστούχος βιολιστής και συνθέτης, δημιούργησε τις πρώτες μουσικές σχολές παγκύπρια, καθώς και την πρώτη τετράφωνη χορωδία στη Λευκωσία, επίσης έφερε στην Κύπρο το πρώτο πιάνο. Όλα τα παιδιά του έγιναν άριστοι μουσικοί.

Ο Siroun Yenovkian μαθήτευσε κοντά στον πατέρα του και από επτά χρονών χαρακτηρίσθηκε ως παιδί θαύμα στο βιολί. Στην πρώτη οικογενειακή συναυλία τους στη Λάρνακα το 1924, μόλις μετακόμισαν στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη, ο εφτάχρονος Siroun έπαιξε βιολί εκτελώντας εξαιρετικά δύσκολα κλασικά έργα με αποτέλεσμα το ενθουσιώδες κοινό να τον μεταφέρει στους ώμους έξω από το θέατρο, μετά το τέλος της συναυλίας.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914 και η ζωή του, όπως όλης της οικογένειας, λόγω των εποχών, ήταν πολυτάραχη μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου . Τελικά καταστάλαξε στη Λευκωσία, όπου και παντρεύτηκε την Αλίκη Yenovkian, μια αφοσιομένη σύζυγο που κυριολεκτικά τον λάτρεψε μέχρι την τελευταία της πνοή.

Ο Siroun Yenovkian υπήρξε συνθέτης και μάλιστα βραβευμένος. Έργα του πρωτοπαρουσιάστηκαν σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ της Κύπρου.
Το πήρε το Α’ βραβείο σύνθεσης σε διαγωνισμό που οργάνωσε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Αργότερα έργα του παρουσιάζονται με στίχους της Βιολέτας Κακομανώλη στο δίσκο «Νοσταλγία» που εξέδωσε ο Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού το 1991.Ο δίσκος αυτός ενορχηστρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Κώστα Κακογιάννη και με σολίστ τον Άλεξ Παναγή άφησε άριστες εντυπώσεις. Συγκεκριμένα το τραγούδι «Κερύνεια» ήταν το πρώτο τραγούδι, αφιέρωμα στην Κερύνεια, που γράφτηκε μετά την εισβολή, και οι πονεμένοι Κερυνειώτες εξέφρασαν δημόσια τις ευχαριστίες τους στην εφημερίδα τους. Ποιος άκουσε το τραγούδι «Νοσταλγία» από τον ομώνυμο δίσκο και να μη συγκινηθεί; Τα έργα παρουσιάστηκαν το 1991 σε συναυλίες στη Λεμεσό, Λευκωσία και το 1994 στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα με εξαιρετική επιτυχία.

Όμως ο Siroun Yenovkian ήταν ένας από τους καλύτερους μουσικούς που πέρασαν από την Κύπρο και άφησαν το στίγμα τους. Ποιος παλιός Κύπριος δε θυμάται την ορχήστρα με κύρια μέλη της τη Vergine Yenovkian-Κακομανώλη , τον σύζυγό της Αλέκο Κακομανώλη και τον αδελφό της Siroun Yenovkian; Έπαιξαν στα καλύτερα ξενοδοχεία της Κύπρου και κέντρα, όπως το «Μαξίμ» και την « Όαση» στη Λεμεσό, το «Park Hotel» στις Πλάτρες, καθώς και στα καλύτερα κέντρα της Λευκωσίας, του Λονδίνου, της Βαγδάτης, του Κολόμπο, της Ελλάδας και αλλού. Ο Siroun έπαιζε υπέροχα βιολί, κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν και πιάνο και ενθουσίαζε και μάγευε το ακροατήριό του.

Το τελευταίο τραγούδι του Siroun Yenovkian με τίτλο « Μάθε ν’ αγαπάς» σε ποίηση της ανιψιάς του Βιολέτας Κακομανώλη ακούστηκε από το Φωνητικό Συγκρότημα «Μελωδία» και τη σολίστ Καίτη Τάνου, ως κύκνειο άσμα, στη συναυλία με το γενικό τίτλο «50 χρόνια Κύπρος της αγάπης» στο Θέατρο «Ριάλτο» στη Λεμεσό στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010 βράδυ και στις 18 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Siroun Yenovkian άφησε την τελευταία του πνοή ήρεμα και ήσυχα σαν μια μελωδία που έσβησε σιγά-σιγά. Η πιο πάνω συναυλία επαναλήφθηκε και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην παρουσία του Μ. Κακογιάννη.

Όλο του το μουσικό αρχείο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά μουσικά αρχεία στον Ελλαδικό χώρο, το άφησε στην εγγονή της αδελφής του, βιολοντσελίστρια Μαριλιζα Παπαδούρη. Στα αρχεία της οικογένειας βρίσκεται επίσης πληθώρα δικών του μουσικών συνθέσεων τα οποία εμπιστεύθηκε στην ανιψιά του Βιολέτα Κακομανώλη με την προϋπόθεση να αξιοποιηθούν εν καιρώ.

Ο Άλεξ Παναγή μόλις έμαθε την είδηση για το θάνατο του Siroun Yenovkian έστειλε το πιο κάτω μήνυμα:

Αγαπημένη μου Βιολέτα Κακομανώλη,

Συγκινήθηκα πολύ με το θάνατο του θείου σου Siroun Yenovkian. Θεωρώ τιμή μου που τραγούδησα τα υπέροχα τραγούδια του και που τον γνώρισα και από κοντά… Πόσο, μα πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια Βιολέτα μου. Σαν χθες ήταν που πρωτογνωριστήκαμε και μόλις κλείσαμε εικοσαετία… Σε αγαπώ πολύ και θα σου δώσω μια τεράστια αγκαλιά απόψε που θα σε δω…

Πάντα φίλος και αδελφός
Άλεξ Παναγή
Xxx
Λευκωσία 2010